Nisan 1913'te Yamaguchi Eyaleti'nde doğan Usta Nakayama, Nagano bölgesindeki Sanada klanının bir soyundan geliyordu. Ataları, kenjutsu (kılıç ustalığı sanatı) konusunda son derece yetenekli eğitmenlerdi.

1932'de Takushoku Üniversitesi'ne girdiğinde, Usta Nakayama hemen üniversitenin karate kulübüne katıldı ve Usta Funakoshi Gichin ile ustanın oğullarından biri olan Funakoshi Yoshitaka'nın öğrencisi oldu. Hayatını karateye adamaya karar veren Nakayama, mezuniyetinden sonra daha fazla eğitim ve antrenman için Çin'e gitti.

Çin'den 1946 Mayıs'ında döndüğünde, üniversite günlerinden Shotokan karate uygulayıcılarıyla bir araya gelerek Funakoshi Gichin'i Yüksek Usta olarak kabul edip Shotokan karate geleneğini yeniden canlandırdılar. Birlikte, 1949'da Japon Karate Derneği'ni (Japan Karate Association - JKA) kurdular. 1955 yılında Tokyo'nun Yotsuya bölgesinde bir merkez dojo inşa edildi. Bu, Japonya genelinde JKA şubelerinin açılmasını teşvik etti.

Japon Karate Derneği'nin karate-do ruhunu somutlaştırma ve tanıtma çabaları, Eğitim Bakanlığı (şimdiki Eğitim, Bilim, Spor ve Kültür Bakanlığı) tarafından büyük takdir gördü. 1957 yılında Bakanlık, JKA'ya Japonya'da karate yolunun tanıtımı için resmi bir üye derneği olarak münhasır yasal tanıma verdi.

Bu süreçte ve sonraki yıllarda, Usta Nakayama dövüş sanatına paha biçilmez katkılarda bulundu. JKA eğitmenleriyle birlikte, öğrencilerin seviyesine ve hedeflerine uygun yeni, rasyonel bir öğretim yöntemi geliştirdi: karateyi fiziksel gelişim aracı olarak kullanma, öz savunma yöntemi olarak karate veya müsabakalar için karate. Ayrıca her eğitim unsurunun fiziksel ve kinestetik olarak uygulanabilir olmasının önemini vurguladı ve bunları nasıl daha etkili hale getirebileceğini bilimsel olarak analiz etti.

Ayrıca karate-do'nun gerçek özünün doğru bir şekilde aktarılmasını sağlamak için öğrencileriyle birlikte, hala karate dünyasında benzersiz olan iki yıllık bir uzman eğitmen eğitim programı kurdu. Ve bu eğitim asla bitmez; JKA, tam zamanlı eğitmenlerinin her gün birlikte antrenman yaptığı tek karate organizasyonudur. Bu program sayesinde JKA eğitmenleri karateyi sürekli olarak geliştirmek ve mükemmelleştirmek için çaba sarf ederler.

Usta Nakayama ayrıca karate için ilk müsabaka sistemini icat etti. İlk JKA Japonya Karate Şampiyonası, Ekim 1957'de Tokyo Metropolitan Spor Salonu'nda düzenlendi ve katılımcıların ve seyircilerin yoğun ilgisiyle salon tamamen doldu. Onun kata ve kumiteyi müsabaka sistemine adapte etmesi büyük bir başarıydı. 1961'deki 5. JKA Japonya Karate Şampiyonası'na Japonya Veliaht Prensi (şimdi Japon İmparatoru) bile katıldı. Karate dünya çapında giderek daha popüler hale geliyordu.

Nakayama Masatoshi
Nakayama Masatoshi
Nakayama Sensei Karate
Nakayama Sensei Karate
Nakayama Sensei portre
Nakayama Sensei portre

NAKAYAMA MASATOSHI

Usta Nakayama, öğretmeni Funakoshi Gichin'in karateye dair vurguladığı manevi değerleri—özellikle alçakgönüllülük erdemi ve uyum ruhunu—çok değerli buluyordu. Sözlerinden çok örnek teşkil eden tavırlarıyla, bu nitelikleri sergilemenin derin bir nezaket duygusu ve "karatede ilk saldırı yoktur" ilkesinin sürekli hatırlanmasını gerektirdiğini öğretiyordu.

Uygulamada ise Usta Nakayama, her tekniğin bireyin güçlü ve samimi bir şekilde en iyi performansını göstermesi gerektiğini vurguluyordu. Karate’nin ayrılmaz üçlüsü olan kihon (temel teknikler), kata (şekil) ve kumite (dövüş)'nin bir bütün olarak çalışılmasının kritik olduğunu belirtti. Sürekli olarak, "peşinden gittiğimiz karate yolu, çıplak elle yapılan bir dövüş sanatıdır; boş bir zihinle uyguladığımız ve kişiliğimizi geliştirdiğimiz bir yoldur," diye hatırlatıyordu.

İlerleyen yıllarında, tüm tekniklerini ve felsefesini ünlü 11 ciltlik “Best Karate” adlı serisinde topladı.

Usta Nakayama, 1987 yılında, 74 yaşında hayatını kaybetti.

Nakayama Sensei karate yaparken
Nakayama Sensei karate yaparken